“Ik begon in 2015 met een groot en uitdagend appartementencomplex in de Frederikstraat te Den Haag en kreeg er per 1 januari 2016 een groot aantal appartementencomplexen bij in de regio Rotterdam, vanuit een bestaande Vesteda portefeuille, die qua technisch onderhoud bij Schep Vastgoedmanagers nog niet in beheer waren. Het bleek een hele interessante portefeuille met mooie uitdagende complexen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld appartementencomplex New Orleans, de hoogste woontoren van Nederland met 44 woonverdiepingen, inclusief Leisure en het theater Lantarenvenster. Sinds 1 januari 2018 heb ik de appartementen rondom de Markthal te Rotterdam in mijn bestaande portefeuille erbij gekregen, en als voormalig projectmanager bij een groot architectenbureau in Den Haag vind ik dat natuurlijk prachtig.”
Wat doet een technisch manager VvE?
“Als technisch manager bepaal ik, uiteraard in overleg met de bestuurders en-/of technische commissieleden van de VvE’s, wat er moet gebeuren aan het betreffende appartementencomplex. Bijvoorbeeld wanneer de dakbedekking moet worden overlaagd of vervangen, het voegwerk moet worden hersteld en wanneer de houten kozijnen moeten worden geschilderd. Alle bouwkundige onderdelen in de buitenschil en de gemeenschappelijke onderdelen (zoals bijvoorbeeld liften en CV-ketels) van een appartementencomplex zijn mijn verantwoordelijkheid. Het is aan mij om planmatig, middels een Meerjarenonderhoudsplan, in kaart te brengen wat bouwkundig en installatietechnisch de stand van zaken is en wat er jaarlijks moet worden uitgevoerd.”
Wat maakt jouw werk mooi?
“Omdat ik aan niemand dagelijks verantwoording behoeft af te leggen, geeft dat enerzijds een gevoel van vrijheid in mijn werk en denken, maar anderszijds ook een grote verantwoordelijkheid. Planmatige onderhoudswerkzaamheden aanbesteden, gunnen, monitoren en het naar ieders tevredenheid opleveren binnen het vastgestelde budget-/mandaat voelt goed en is altijd een grote uitdaging. Mijn werk heeft niet alleen een technisch, maar misschien wel het belangrijkste, ook een communicatief aspect. Hoe ga je met eigenaren en leveranciers-/partners om? Hoe breng je goed, maar ook minder goed nieuws? Hiervoor moet je niet alleen beschikken over goede communicatieve vaardigheden, maar ook empathisch vermogen.
Ik heb regelmatig contact met huismeesters of (technische) bestuursleden van een appartementencomplex, mannen en vrouwen met hart voor hun woonomgeving. Ik ben een mensenmens en probeer altijd een duurzame relatie op te bouwen, met zowel verhuurder(s)-/ eigenaren als met de leveranciers-/partners tijdens de uitvoering. De mooiste uitdaging is het overtuigen van de bewoners, om mij als technisch manager te ondersteunen, bij het bouwkundig- en installatietechnisch onderhouden van hun appartementencomplex, zij zijn immers mijn ogen en oren op locatie. Uiteindelijk geeft het gevoel van vertrouwen en waardering mij de meeste voldoening. Je moet het tenslotte met elkaar doen.”
Momenteel zijn er een aantal vacatures voor technisch managers bij Schep Vastgoedmanagers. Wie zoeken jullie?
“Momenteel zoeken wij naast goede senior - technisch managers, ook jonge mensen (junior) die zijn afgestudeerd met een MBO-/HBO bouwkunde opleiding, en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Wij willen deze young professionals graag zelf intern opleiden.
Technisch management is een mooi maar pittig vak, waarbij je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Uiteraard zal een junior daarin begeleid worden en de kans krijgen door te groeien binnen onze organisatie, om op termijn een eigen portefeuille te kunnen dragen.
Schep Vastgoedmanagers is een prachtig bedrijf met enorm veel potentie in een enerverende markt die constant in beweging is. En wij dagen young professionals uit om deel te maken van onze mooie organisatie!”